Ook zieke kinderen willen we gezond laten (op)groeien
“Later als ik groot ben”… een veel gehoorde uitspraak van kinderen. Groeien in zowel lengte als gewicht doen kinderen; vooral in de periode van geboorte tot 1 jaar gaat dat in sneltreinvaart. Maar hoe zorgen we ervoor dat zieke kinderen ook zo gezond mogelijk groeien?
Vaak raken zieke kinderen door alle medische problemen (onbedoeld) ondervoed of buigen ze af in lengte- en gewichtsgroei. Daarnaast weten we dat te snelle groei (ook wel inhaalgroei genoemd) kan resulteren in een te hoge aanmaak van vetcellen, juist als je nog jong bent. Dit kan op langere termijn resulteren in overgewicht en andere welvaartsziekten.
Tot op heden beoordelen we de groei van kinderen op basis van toename in lengte en het gewicht. Sinds eind 2020 is in het Beatrix Kinderziekenhuis een nieuw meetinstrument beschikbaar. Dit instrument, de Peapod, stelt ons in staat om kinderen, tijdens hun opname, beter te meten. De Peapod kan nauwgezet de lichaamssamenstelling meten bij kinderen onder de 10 kg. Het geeft meer inzicht in de groei van vet- en spiermassa, oftewel in de “kwaliteit van groei” van het kind.
In het Beatrix Kinderziekenhuis werken 13 diëtisten. Deze groep diëtisten wil het mogelijk maken om de Peapod te gaan gebruiken in de praktijk. Om dit te implementeren is tijd en kennis nodig. Op deze manier kunnen we onderzoeken wat de meerwaarde is van de Peapod in het beoordelen van de groei. Met als doel: gezonde groei voor alle opgenomen kinderen in het Beatrix Kinderziekenhuis.